Live aandelenkoersen AEX

Rendement op aandelen

Geld verdienen met aandelen

Veel mensen denken eenvoudig geld te kunnen verdienen met het kopen en verkopen van aandelen. Winst maken met de handel in aandelen is echter niet zo makkelijk als veel mensen denken. Aandelen zorgen namelijk niet voor een vaste opbrengst zoals rente. Hiernaast is het vrijwel onmogelijk om te weten wat een aandeel in de toekomst gaat doen. Tevens moet er rekening worden gehouden met de transactiekosten.

Verstrekkers van effectenrekeningen rekenen namelijk transactiekosten voor het kopen en verkopen van aandelen. Hierdoor is het voor kleine beleggers een stuk lastiger om winst te maken dan voor degenen die een grote som geld beleggen. De transactiekosten zijn voor kleine aan- of verkopen namelijk relatief hoog.

Wat is het rendement op aandelen?

Het rendement op aandelen bestaat uit twee verschillende delen. Zo kunnen aandelen stijgen in waarde, maar kan een bedrijf ook besluiten om dividend, een deel van de winst van de onderneming, uit te keren. Het vervelende is echter dat beide onderdelen van rendement geen winst garanderen. Het is namelijk niet zeker dat aandelen altijd in waarde stijgen. Tevens kan een NV, bijvoorbeeld in een economische crisis, besluiten om geen dividend uit te keren.